Pengikut

Sabtu, 19 Mac 2011

PUAKA , JEMBALANG DAN HANTU UMNO KE DI SARAWAK ???


Sarawak bukanlah negeri yang asing bagi semua rakyat Malaysia.Ramai antara kita kebanyakan sekarang ada kenalan di merata tempat di bumi Kenyalang.

Nama negeri Sarawak menjadi popular dalam media massa sejak kebelakang ini,tak putus media arus perdana memainkan cerita dan berita dari Bumi Kenyalang ini,berbagai slot dan rancangan dikhususkan untuk negeri ini. Pelbagai sanjungan dan pujian melambung dari media elektronik seperti sebuah siaran TV yang konon-nya swasta memuji pentadbiran yang ada sekarang. Mual aku dengan tajuk rancangan tersebut yang bernama “Sayang Sarawak” tak ubah seperti sebuah tajuk retorik berkepentingan dalam berpolitik.

Tanggal 19 Mac 2011 Perdana Menteri dan Timbalan-nya merentasi lautan China Selatan untuk ke Negeri Sarawak dangan alasan-alasan yang terbiasa rakyat dengar,untuk dekati rakyat Sarawak,untuk bersama rakyat Sarawak,untuk berjumpa rakan facebook dan macam-macam lagi alasan yang basi yang dilambakan kepada rakyat khususnya rakyat Sarawak sendiri.

Perkara yang paling agak mengejutkan ialah kenyataan yang dibuat oleh Timbalan Perdana Menteri di Sri Aman. Mahyudin Yasin berkata Penduduk Sarawak perlu menolak ‘‘hantu dan jembalang’’ yang datang dalam jumlah yang besar dari Semenanjung ke negeri ini semasa pilihan raya negeri yang akan datang.

Siapakah hantu jembalang yang TPM maksudkan??? Adakah TPM sudah “Palau” hingga lupa siapa dia di Sarawak??? Beliau memang berjawatan TPM tapi kad ahli politiknya aku rasa tentu “Kad keahlian Umno”.

Sedarkah TPM yang beliau ibarat anjing kurap Umno yang menyalak di Bumi Kenyalang…jika benar slogan 1Malaysia itu yang konsepnya bersifat menyeluruh untuk seluruh Negara kenapa UMNO TIADA di Bumi Kenyalang..???

PAS ada ahlinya di Sarawak,

PAS ada pejabatnya di Sarawak

PKR ada ahlinya di Sarawak.

PKR ada pejabatnya di Sarawak

DAP ada ahlinya di Sarawak..

DAP banyak pejabatnya di Sarawak

UMNO ada apa di Sarawak…?????? Hanya ada puaka,jembalang,hantu dan anjing kurap yang datang dari semenanjung untuk berkempen di Sarawak….

Sudah 53 tahun merdeka UMNO gagal diterima keseluruhan oleh rakyat di Malaysia.


Jumaat, 18 Mac 2011

CELARU DAN HARUBIRU KENYATAAN TOK MUFTI PERAK


IPOH – Perbuatan menaikkan tiang seri dan merenjis yang dilakukan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dalam satu program Projek Infra Bina Upaya di Kampung Guar, Manong tahun lalu, tidak salah di sisi syarak.

Mengikut Kitab Tajul Muluk karangan Al-Hafiz Abdul Azim Al Manzari, upacara ancak melibatkan bacaan mantera tertentu dan terdapat bahan-bahan tertentu yang digunakan untuk tujuan itu.

Katanya, kitab itu juga menjelaskan upacara ancak itu mesti mempunyai satu bekas dan dibuat tiga jenis nasi berwarna merah, kuning dan putih; tiga biji telur berwarna merah, kuning dan putih; tiga jenis pisang dan beberapa bahan lain sebelum ia dihanyutkan ke laut.

“Upacara merenjis sebenarnya sudah sebati dengan masyarakat Melayu dan ia tidak melibatkan masalah akidah.

“Melainkan jika perbuatan yang dilakukan itu mengikut Kitab Tajul Muluk, itu memang jelas khurafat dan haram dilakukan.

“Dalam upacara MB jelas menunjukkan tiada peralatan atau perbuatan yang membuktikan ia adalah upacara ancak,” katanya.

*** Adakah Tok Mufti memberi fatwa terbaru mengenai "Merenjis".
Adakah dengan tindakan Zambry Abdul Kadir tersebut,perbuatan "Merenjis" difatwakan BOLEH.
Aku terbaca sebuah artikal di http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0911&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_02.htm

Menyatakan HARAM.

Hukum Adat Merenjis

Adat merenjis jika ia dilakukan dengan kepercayaan untuk menghindarkan pasangan pengantin daripada nasib buruk atau gangguan makhluk halus, ia tidak ubah seperti mengikuti adat masyarakat Hindu. Ia adalah diharamkan.

Sabda Rasulullah S.A.W, maksudnya: "Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia termasuk dalam golongan mereka". (Hadis sahih riwayat Abu Dawud).

Dalam hadis lain yang dikeluarkan oleh al-Imam Ahmad, Ibn Umar r.a juga berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Aku diutus dengan pedang menjelang hari kiamat, sehingga (orang-orang bukan Islam) menyembah Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya, dijadikan rezeki dibawah bayangan tombakku, dan dijadikan hina dan rendah bagi sesiapa saja yang berselisihan dengan urusanku. Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum dia termasuk dalam golongan mereka". (Musnad Ahmad)

Dua hadis di atas jelas menunjukkan kepada kita mengenai larangan Islam kepada umat Islam supaya tidak mencontohi atau meniru adat dan amalan masyarakat yang lain selain dari Islam.

Namun begitu, jika ia dilakukan dengan niat semata-mata untuk meriah dan menyerikan lagi majlis perkahwinan tersebut tanpa disertai oleh sebarang niat yang lain, maka ia diharuskan.

Walau bagaimanapun, terdapat sesetengah pihak yang melarang mengamalkan adat tersebut dengan alasan ia bukan dari budaya Islam.

Memang benar, panel turut mengakuinya. Namun, Islam tidak melarang sebarang adat tempatan dan budaya sesuatu tempat selagi mana adat dan budaya tersebut tidak mengandungi unsur-unsur yang diharamkan di dalam Islam.

*** Bertambah celaru umat Islam dengan kenyataan Tok Mufti ini apabila cakap2 Tok Mufti bercampur gaul antara kepentingan diri,politik dan Islam

Rabu, 16 Mac 2011

ANALISIS!! Zaid Ibrahim Sah Balaci Najib Altantuya Rampas Selangor!!

ANALISIS


Pakatan Rakyat seharusnya tidak melatah dengan pengumuman terbaru bekas ahli Parlimen Kota Bharu dan bekas Pengerusi Perhubungan PKR Wilayah Persekutuan, Zaid Ibrahim yang dengan penuh angkuh menyatakan kesemua 56 kerusi Dewan Undangan Negeri di Selangor akan ditandingi melalui Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) sebentar tadi.

Biarpun pengumuman ini dibuat di tengah-tengah hiruk pikuk pilihanraya DUN Sarawak akan dibubar 6 April ini, Zaid nampaknya sengaja mahu "memancing perhatian" Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang berfikiran, minda dan wadah perjuangan Zaid sudah jauh dari hati nurani rakyat.

KITA yang dibentuk semula selepas perpecahan dalaman Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) sebenarnya hanyalah satu alat perkakas Najib Altantuya dan Umno-APCO untuk merampas Selangor dari tangan Pakatan Rakyat yang diketuai oleh PKR sendiri.

Dengan beberapa tindakan perkakas lain seperti Pendaftar Pertubuhan (ROS)yang meluluskan pendaftaran parti itu, kelonggaran diberi untuk mengadakan ceramah serata negara dan sebagainya sudah cukup untuk membuktikan betapa Zaid sanggup bersekongkol dengan musuh Anwar Ibrahim hanya semata-mata kerana dendam dan iri hati dengan pakatan Anwar-Azmin Ali.

Tidak cukup dengan itu, tindakan Zaid sebenarnya didorong oleh perasaan tamak walaupun sudah diberi laluan sebagai pengerusi PKR Wilayah Persekutuan dalam rombakan kecil tahun lalu, sejurus selepas pemilihan parti itu.

Anwar cuba bersikap secara adil dengan menyerahkan tampuk perhubungan PKR Wilayah Persekutuan walaupun dia tidak menjadi ahli parlimen dalam mana-mana kerusi di situ.

Tidak siapapun berkecil hati atau menunjukkan sikap protes walaupun ada calon lain yang dianggap lebih berkelayakan seperti Tian Chua sebagai ahli parlimen Batu atau Khalid Ibrahim di Bandar Tun Razak.

Tidak cukup dengan itu, sebelum itu pun, Zaid dipilihnya menjadi calon bertanding kerusi pilihanraya kecil parlimen Hulu Selangor, dan kesudahannya dia kalah dengan majoriti 1,725 undi.

Ternyata, segala pengorbanan dan tindakan Anwar terhadap Zaid lebih memburukkan keadaan. Zaid masih tidak lagi berpuas hati kerana di belakang Anwar masih ada pengaruh Azmin sebagai Timbalan Presiden.

Zaid faham selagi Azmin masih berkuku, peluangnya untuk naik ke atas bakal tertutup rapat.

Tidak ada jalan keluar melainkan dengan bersekongkol di luar Pakatan Rakyat dengan sesiapa yang dia anggap berupaya membantunya menentang kembali Anwar.

Lalu parti KITA ditubuhnya walaupun tidak direstui oleh Presiden AKIM Hanafi Mamat.

Tujuannnya hanyalah satu, membantu Najib Altantuya menumpaskan Anwar dan PKR di Selangor walau dengan apa cara sekalipun, biarpun dia menyedari bahawa Najib Altantuya bukanlah manusia yang suka berpegang pada janji!

Apa saja akan dilakukannya walaupun melanggar prinsip perjuangan yang pernah dia sendiri agung-agungkan, hanya kerana dendam terhadap batang tubuh seorang pejuang rakyat, Anwar Ibrahim!!- JALAN PULANG

Selasa, 15 Mac 2011

Announcement...!!!! Pengumuman..!!!!


Tuan-tuan dan Puan puan.....

Sila ambil perhatian sesaat saja....

Didapati sepasang selipar Jepun terdampar di Pantai 1Melana...adakah sesiapa tahu empunya selipar Jepun ini..?????

Tsunami di Jepun... Najib kena "Pelempang Jepun" Dek kerana kenyataan Rosmah yang berstatus tapak selipar Jepun..


Tsunami Jepun: Komen Rosmah dikritik hebat

Rosmah seolah-olah tiada perasaan belas kasihan dan naluri sensitiviti terhadap kesusahan rakyat Jepun - Zuraida

PETALING JAYA: Komen Rosmah Mansor bahawa berlakunya tsunami kerana kerajaan Jepun tidak menitik-beratkan faktor alam sekitar dan perubahan iklim dalam pembangunannya dikritik hebat dan menjadi tajuk utama berita antarabangsa, di laman sosial Facebook dan Twitter.

“Dakwaan isteri Perdana Menteri itu bahawa kejadian tsunami di Jepun sebagai pengajaran kepada kerajaan Jepun amat dikesali,” kata Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin dalam satu kenyataan media hari ini.

Beliau berkata, kenyataan yang dilaporkan kepada Awani, menjadi tajuk utama berita antarabangsa CNN dan kini menjadi pendebatan hangat di laman sosial Facebook dan twitter.

“Ini menunjukkan bahawa Rosmah seolah-olah tiada perasaan belas kasihan dan naluri sensitiviti terhadap kesusahan rakyat dan kerajaan Jepun yang kini sedang dalam keadaan getir menghadapi bencana yang melanda,” katanya.

Katanya lagi, “ini amat memalukan dan bertentangan dengan pengakuan beliau dan kerajaan Malaysia kononnya sebagai “First Lady” beliau banyak membantu dalam hubungan diplomatik dengan negara-negara lain.

“Akibat komennya yang dangkal, seluruh Malaysia diketawakan dan dicemuh dunia. Ini lebih teruk kerana ia berlaku selepas kontroversi kartun yang menghina sensitiviti rakyat Jepun dan seluruh dunia,” ujar beliau.

Kejadian tsunami kuasa Allah

Zuraida yang juga Ahli Parlimen Ampang berkata, “kami ingin mengingatkan seluruh rakyat Malaysia bahawa peristiwa yang berlaku di Jepun adalah kuasa Allah yang telah menjadi ketentuanNya.

“Malah, rakyat Jepun patut dipuji kerana tenang dan menerima ujian ini dengan sabar. Semasa Malaysia dilanda tsunami dalam tahun 2004, Jepunlah antara negara pertama yang menghulurkan bantuan.

“Oleh itu, Rosmah patut minta maaf kepada rakyat dan kerajaan Jepun kerana sikap tidak sensitivitinya ini dan juga kepada rakyat Malaysia kerana memalukan nama Malaysia,” tambahnya. -FMT