Pengikut

Khamis, 13 Oktober 2011

Kazakhstan - Negara Bakal Menantu Najib dan Rosmah Larang Surau Dalam Pejabat Kerajaan.

Ambikaw..!!!!!

Kazakhstan Larang Surau Dalam Pejabat Kerajaan
Almaty: Presiden Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev semalam meluluskan undang-undang ketat yang melarang surau dibina di dalam bangunan kerajaan, langkah yang dilihat bertujuan menyekat pengaruh militan tetapi dikecam ulama negara itu dan Barat.

Gambar: PM Malaysia Mohd Najib disambut oleh Presiden Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev sewaktu lawatannya ke negara tersebut baru-baru ini.

Nazarbayev, 71, memerintah Kazakhstan lebih 20 tahun sebagai pemerintah kuku besi sekular. Sehingga tahun ini, negara yang didiami seramai 70 juta penduduk Islam berusaha mengelak daripada keganasan yang dilihat berlaku di tengah Asia, negara bekas Soviet seperti Uzbekistan dan Tajikistan.

Bagaimanapun, pengeboman bunuh diri pada Mei dan penahanan kumpulan yang didakwa merancang keganasan pada Ogos meningkatkan kebimbangan kemunculan militan menyebabkan Nazarbayev melaksanakan undang-undang baru untuk mengekang kelompok ekstremis.

Undang-undang yang diluluskan itu mencetuskan perdebatan hangat. Artikel 7 melarang bilik solat di semua institusi negeri.

Mufti Kanan Kazakhstan, Absattar Derbisali, berkata undang-undang ini akan mencetuskan kemarahan di kalangan umat Islam dan meningkatkan kegiatan militan.

Undang-undang turut mensyaratkan semua institusi dakwah di negara itu mendaftar dengan pihak berkuasa setiap tahun.

Kumpulan hak asasi di Barat termasuk Organisasi untuk Kerjasama dan Keselamatan di Eropah, melahirkan kebimbangan mengenai sekatan kebebasan agama.

Antara langkah terbaru yang diambil untuk mengekang golongan militan ialah menyekat sementara laman web asing pada Ogos selepas mahkamah memutuskan yang mereka menyebarkan propaganda pengganas dan menyuntik kebencian agama. – Reuters


Gambar Bakal Menantu Najib… Daniyar Nazarbayev

http://pinkturtle2.files.wordpress.com/2011/06/35.jpg?w=486&h=364

Nooryana Najwa dan bakal suaminya Daniyar Nazarbayev

http://pinkturtle2.files.wordpress.com/2011/06/15.jpg?w=485&h=320

Nooryana Najwa, bakal suaminya Daniyar Nazarbayev, ibu Daniyar – Maira Nazarbayev dan adik Daniyar – Khanbolat Nazarbayev…

http://pinkturtle2.files.wordpress.com/2011/06/16.jpg?w=395&h=591

http://pinkturtle2.files.wordpress.com/2011/06/14.jpg?w=390&h=584

Macam orang Mongolia je bakal Besan Najib ni…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan