Pengikut

Isnin, 23 Mei 2011

Ekonomi negara OK...Rakyat KO... itulah harapan UMNO BNAkhbar2 dan stesyen dakwah umno ( RTM & tv3 suku ) tidak henti2 memberitahu rakyat bahwa ekonomi negara berada dilandasan yang betul...ekonomi negara bergerak ke trend yang memberangsangkan...ekonomi

Langkah rasionalisasi subsidi dijangka diumumkan minggu ini

KUALA LUMPUR: Kerajaan dijangka mengumumkan langkah rasionalisasi subsidi termasuk penyelarasan harga petroleum minggu ini, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Bagaimanapun, Ismail Sabri, berkata kerajaan akan menyediakan kaedah paling sesuai untuk mengurangkan beban rakyat berikutan kenaikan itu.
"Tunggulah (pengumuman) dalam masa seminggu ini...kita akan membuat keputusan sama ada ingin meneruskan subsidi petrol, diesel dan gas memandangkan jumlah subsidi yang ditanggung kerajaan terus meningkat dari RM8 bilion kepada RM18 bilion," katanya ketika mengulas mengenai spekulasi kerajaan akan mengkaji semula harga produk petroleum termasuk petrol RON95.
Ismail Sabri berkata, kerajaan berpandangan wang yang diguna untuk menanggung subsidi sepatutnya dibelanjakan untuk projek yang lebih memberi manfaat kepada rakyat seperti membasmi kemiskinan dan menyediakan perumahan rakyat.

Terdahulu, Ismail Sabri merasmikan Karnival Koperasi Wilayah Persekutuan 2011 yang berlangsung selama tiga hari di Medan Tunku, Jalan Tunku Abdul Rahman di sini, hari ini.

Harga petrol RON95 kini RM1.90 seliter berbanding harga petrol RON97 yang meningkat kepada RM2.90 seliter selepas diapungkan mengikut harga pasaran minyak semasa.

Pada 16 Mei lalu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dilaporkan berkata, jumlah subsidi yang ditanggung kerajaan tahun ini akan meningkat sekali ganda berbanding tahun lalu iaitu daripada RM10.3 bilion kepada RM20.58 bilion berikutan kenaikan harga minyak dunia. - BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan