Pengikut

Rabu, 20 November 2013

Gambar Terkini Jurujual telefon bimbit yang didenda RM15,000 kerana hina Sultan Perak


Sultan Perak
DYMM Paduka Seri Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Al-Marhum Sultan Yussuf Izzuddin Shah
Rutinin Jurujual kedai telefon bimbit, dituduh secara sedar membuat dan memulakan penghantaran komen menghina Sultan Perak di alamat laman web,http://books.dreambooks.com/duliduli.html yang mempunyai pautan kepada laman web Sultan Perak.

KOTA KINABALU - Mahkamah Sesyen di sini hari ini menjatuhi hukuman denda RM15,000 atau penjara lapan bulan terhadap seorang jurujual telefon bimbit selepas didapati bersalah menghina Sultan Perak pada 2009.
   
Hakim Mahkamah Sesyen Ummu Kalthom Abdul Samad memutuskan Rutinin Suhaimin, 40, bersalah melakukan perbuatan itu di Blok A, Lot 4, Kedai Sedco, Kundasang, Ranau, pukul 6.33 petang, 13 Februari 2009.
   
Rutinin dituduh secara sedar membuat dan memulakan penghantaran komen jelik itu di laman web http://books.dreambooks.com/duliduli.html yang mempunyai pautan kepada laman web Sultan Perak http://www.sultanperak.gov.my.
   
Dia didakwa mengikut Seksyen 233(1)(9) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) yang boleh membawa hukuman didenda sehingga RM50,000 atau dihukum penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.
   
Pendakwaan dijalankan Peguam Kanan Persekutuan Jamil Aripin.
   
Rutinin yang diwakili peguam Muammar Julkarnain membayar denda itu.   - Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan