Pengikut

Rabu, 20 November 2013

Kereta rakyat berumur lebih 12 tahun mahu dilupus tapi Kereta buruk Kerajaan pula dilelong pada rakyat

Baru-baru ini para pemilik kereta atau kenderaan darat yang berumur lebih 12 dinegara agak kecoh dan ada yang berang dengan kenyataan yang mengatakan "Kenderaan Umur Lebih 12 Tahun Tidak Selamat".
Keratan akhbar berkaitan isu
Berbagai pihak nampaknya membantah jika kerajaan melaksanakan peraturan untuk menghadkan usia kenderaan dijalan raya. 
Sokongan macai di FB
Namum terdapat juga dikalangan Macai UMNO yang bersetuju dengan perlaksanaan tersebut. Apapun lantak pegilah dengan pandangan dan permikiran macai-macai UMNO ini_sebab dah memang perangai mereka akan sokong menyondol apa saja saranan yang menguntungkan kroni UMNO BN.

*Lari tajuk sikit...hehehe..-->Orangni sebenarnya baru-baru ni ada ke Daerah Land Rover atau pun Cameron Highlands_saja-saja jalan-jalan untuk tengok kesan kemusnahan kawasan yang ditimpa musibah kerana banjir lumpur baru-baru ini.

Bukan Orangni nak cerita pasal keadaan kawasan kena banjir lumpur tersebut,tapi nak cerita pasal kereta Land Rover Cameron Highlans.

Ya...Land Rover dan Cameron Highlands tidak dapat dipisahkan sebab banyak sangat disana. Diangarkan terdapat hampir 10,000 buah pacuan empat roda di Cameron Highlands yang mejorotinya berusia lebih dari 12 tahun.

Semua  Land Rover ni dijadikan kenderaan utama pengusaha ladang-ladang sayur di Cameron Highlands,kereta ni dibeli melalui pembelian secara lelong yang telah dilupuskan perkhidmatannya dari pasukan keselamatan seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) atau dari agensi-agensi kerajaan dengan harga antara RM5,000 ke RM7,000 bergantung kepada kondisi kenderaan itu yang kebanyakaan telah rosak di bahagian enjin dan kotak gear.

Makna-nya kereta yang dah buruk,dah barai,dah tua dan yang tak selamat dilelong oleh kerajaan untuk kegunaan rakyat...

Pelik tak..?? Hahaha... kereta buruk boleh dilelong untuk rakyat guna dijalan raya...Sebab cerita yang Orangni tahu ialah kenderaan pacuan empat roda dengan kapasiti 2500cc cukai jalan yang dikenakan adalah sekitar RM900 dan dengan keistimewan ini mereka hanya perlu membayar RM90 setahun sahaja.

Agaknya bagaimana kalau undang-undang had umur kenderaan dilaksanakan terhadap rakyat..? adakah semua Land Rover buruk kat atas Cameron Highlands akan kena lupus juga dan ditukar dengan yang baru-baru belaka..??? Hahaha....

Macai UMNO pun tak boleh jawap rasanya soalan Orangni....hahaha....

Kenderaan buruk kerajaan yang dilelong kepada rakyat...Selamat ke semua ni..???
Bukti: Keratan akhbar mengenai kerajaan lelong kereta buruk kepada rakyat


Tiada ulasan:

Catat Ulasan