Pengikut

Rabu, 13 Mac 2013

Isu Lahad Datu: Individu pertama dijangka didakwa di Mahkamah


Naib Presiden PKR, Tian Chua telah diminta untuk hadir di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pagi ini untuk menghadapi tuduhan di bawah Akta Hasutan berhubung kenyataan berkaitan isu pencerobohan Lahad Datu.
Tian Chua yang mengesahkan perkara itu berkata, beliau menerima makluman akan dikenakan tuduhan di bawah akta itu lewat petang tadi.
“Ya, petang tadi (semalam) saya diminta ke mahkamah, kira-kira jam 5 petang tadi… saya akan ada di mahkamah pagi esok (hari ini),” kata beliau.
Ahli Parlimen Batu itu diarah hadir di mahkamah kira-kira lima jam selepas diambil keterangan di Petaling Jaya.
“Pagi tadi saya dipanggil untuk diambil keterangan. Petang, diminta datang ke mahkamah,” katanya yang sudah menjangkakan perkembangan tersebut.
Laporan media petang semalam memetik Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, percakapan Tian Chua dirakam pegawainya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya pagi semalam.
“Kita telah menghantar pegawai kita untuk merakam percakapan Tian Chua. Beliau datang bersama tiga peguamnya untuk merakam percakapan tersebut pagi ini (semalam),” katanya.
Beliau berkata, 318 laporan polis dibuat ke atas Tian Chua yang membuat kenyataan yang mengaitkan insiden di Lahad Datu, Sabah sebagai sandiwara Umno.
“Kita akan lengkapkan kertas siasatan dan akan menyerahkannya kepada Peguam Negara untuk tindakan lanjut,” katanya.
Beliau menasihati mana-mana pihak agar tidak membuat kenyataan sesuka hati sehingga menyinggung orang ramai. - SINAR HARIAN
Walau bagaimana pun dikatakan  Tian Chua telah pun memulakan untuk menyaman blogger pro UMNO yang melakukan fitnah terhadap dirinya.
.........................................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan